četrtek, 2. november 2017

Limonska trava

Še eno izmed zelišč, ki me vedno znova navduši. V prvi vrsti predvsem zaradi aromatičnega vonja po limoni, ko pa spoznaš vse blagodejne učinke, se ji ne moreš upreti.


LIMONSKA TRAVA (Cymbopogon citratus)

Limonska trava je razširjena predvsem v Indiji, Aziji in nekaterih tropskih delih Afrike. Ima značilne suličaste liste, ki lahko v višino zrastejo tudi do 2 metra. Danes jo zaradi izredne priljubljenosti uporabljamo po celem svetu. Listi zrastejo do 40 cm in segajo v širino do 2 cm. Njeni temno do sivo zeleni listi imajo izrazito osrednjo listno žilo in oster rob. Vsa rastlina oddaja prijeten vonj po limoni. Potrebuje veliko sonca in vlage. Razvite rastline prenesejo sušo vendar se njihov razvoj v takšnih razmerah upočasni. Čeprav je limonska trava tropska rastlina jo gojimo tudi pri nas. Posebno pozorni moramo biti v jesenskem času, da jo porežemo in prestavimo v ogrevan prostor, da ne pozebe.

UPORABA

Uporabljamo nadzemne dele- liste. Režemo jih lahko čez celo leto, saj zelo hitro rastejo. Uporabljamo jih za pripravo čajnih mešanic, v kozmetiki, v kulinariki.

Inhalacije z vročim čajem: Inhalacije blagodejno vplivajo na dihalne poti in sinuse, ter pripomorejo k odstranjevanju sluzi iz nosu. Prav tako blagodejno delujejo tudi na mastno in aknasto kožo. V večji posodi zavrite vodo in vanjo dodajte 3 žličke suhega zelišča limonske trave. Inhalirate tako, da ste pokriti z brisačo nad posodo ter vdihavate čez nos in izdihavate čez usta.



Iz nje pridobivajo eterično olje, ki se uporablja za proizvodnjo mil in parfumov. Eterično olje limonske trave vsebuje učinkovine, ki so značilne za citruse. Prevladujeta citral in geraniol, v rastlini pa je še mircen, limonen, nerol in linalol. Eterično olje ima tako močne protibakterijske, protivnetne, protimikrobne in antioksidativne učinkovine.

Limonska trava je sestavni del azijske kuhinje. Suha in sveža se uporablja kot začimba za različne jedi, primerna pa je tudi za sadne solate (zaradi okusa po limoni). Dobro se ujema z baziliko, česnom, cimetom, črno kumino, čilijem, ingverjem, klinčki, majaronom, kurkumo, pimentom, meliso, črnim poprom in rožmarinom.

ZDRAVILNE UČINKOVINE

- vsebuje veliko antioksidantov
- razstruplja telo
- pomaga pri uravnavanju visokega krvnega sladkorja in nižanju holesterola
- deluje pri prehladu in gripi
- pomaga pri slabokrvnosti (vir železa)
- dobrodejno vpliva na prebavni trakt in blaži bolečine v trebuhu
- blaži menstrualne težave
- deluje proti aknam in čisti kožo
- osveži in hkrati psihično umiri telo

Limonska trava daje energijo, poživlja in osvežuje, deluje proti utrujenosti in izčrpanosti, spodbuja čute. Učinkovito pomaga rdečim krvničkam, da se lažje oskrbijo s kisikom, zato ni čudno, da je čaj iz limonske trave tako priljubljen napitek v mnogih kulturah.

Eterično olje limonske trave pomaga tudi pri revmi, bolečinah v križu in ledvenem delu hrbtenice, zvinih in glavobolih. Pri želodčnih in prebavnih težavah še sprošča mišice želodca in črevesja, pomaga pa tudi pri glavobolih, ki so posledica napetosti in zastojev v prebavilih. Pri lajšanju teh težav si eterično olje limonske trave nanesemo na točke na glavi.


Zelo blagodejna je tudi kopel iz listov limonske trave, ki pomaga zmanjševati otekanje okončin, izboljša prekrvavitev telesa, lajša krče, odvzema močan telesni vonj in razstruplja. Kopel pomaga tudi pri težavah s sečnim mehurjem in poporodnih težavah ter pri ranah in urezninah.

Limonska trava je široko uporabna rastlina in velja kot izredno varna. V prehrani in v napitkih se jo lahko uporablja brez omejitev. Preventivna previdnost pa vseeno velja pri nosečnicah, doječih materah in dojenčkih.


Viri: http://www.klubgaia.com/si/rastline/rastline/856-limonska-trava
http://www.zdravilnerastline.si/nasveti-recepti-in-samopomoc/63-zdrav-in-osvezujoc-napitek-iz-limonske-trave.html
https://www.vrtnarava.si/rastline/opisi/limonska-trava
https://www.kulinarika.net/zdravje/hrana-in-zdravje/843/limonska-trava-proti-napetosti/

Ni komentarjev:

Objavite komentar