petek, 15. september 2017

Hmelj

Hmelj...le kdo ne pozna te opojne rastline, ki jo v Sloveniji uporabljamo predvsem za varjenje piva? Pa ste vedeli, da ima veliko vsebnost zdravilnih učinkovin? Da si lahko iz posušenih storžkov pripravimo čaj? Kot občanka enega izmed največjih pivovarniških krajev sem s hmeljem povezana že od mladosti. Ko pa se zapeljemo malo naprej od Celja pa se prva faza pivovarstva komaj začne- nasadi hmelja. Ta se uporablja izključno za izdelavo piva, jaz pa se bom danes razpisala o vseh zdravilnih učinkovinah, za katere (priznam) tudi jaz nisem vedela.

NAVADNI HMELJ (Humulus lupulus)

Navadni hmelj je vzpenjavka, ki lahko zraste (če ima oporo) tudi do 10m v višino. Je večletna rastlina iz družine konopljevk. Gojijo jo po celi Sloveniji, najbolj razširjen pa je v Savinjski dolini. Kot se za vzpenjavko spodobi ima oprijemalne kaveljčke, kateri rastejo iz stebla, in se z njimi rastlina oprijema opore. Hmelj se vedno vije iz leve proti desni- v smeri urinega kazalca. Listi hmelja so srčaste oblike, imajo nazobčene robove in so po obeh straneh poraščeni z dlačicami. Listi so svetlo do temne zelene barve. Hmelj je dvodomna rastlina, uporabljajo pa so samo ženski cvetovi. Od moških jih ločimo po velikosti- ženski so večji. Cvetove imenujemo tudi hmeljni storžki.



UPORABA

V večini se pri nas uporablja v pivovarniški panogi- pa ne toliko zaradi njegove arome ampak zato, ker preprečuje skisanje piva.   

V zdravilne namene pa lahko uporabljamo storžke (cvetove) in liste. 

Storžke nabiramo v suhem vremenu konec avgusta ali v septembru. Sušimo jih v suhem, zračnem prostoru, shranjujemo pa v kozarce ali papirnate vrečke. Spomladi (marec in april) lahko nabiramo tudi mlade poganjke, ki jih uporabljamo v solati.

Čaj iz storžkov pripravimo tako, da 2-3 čajne žličke hmelja prelijemo s 150ml vrele vode, pustimo 15 minut in precedimo. 

Včasih so hmeljeva stebla uporabljali za izdelavo košar. 


ZDRAVILNE UČINKOVINE

V prvi vrsti poznamo hmelj kot zdravilno zelišče za pomiritev. Čaj iz hmelja pomaga pri znakih duševne napetosti, kot sta telesni in živčni nemir ter nervoza. Pomaga tudi pri srčnih težavah, saj uredi pospešen utrip. Ker deluje pomirjevalno je čaj priporočljiv tudi pred spanjem za normalen spanec. Zaradi grenčin čaj krepi želodec in zbuja apetit (v tem primeru pijemo hladen čaj). Čaj iz storžkov je odličen tudi pri težavah z menstruacijo in pri menopavzi. 

Pri težavah z živci si lahko pripravimo poparek in ga zlijemo v toplo vodo kot kopel. Hmelj v kopeli namreč pomirja, sprošča in krepi telo. 

Pri živčni napetosti si lahko naredimo tudi hmeljne blazinice, ki jih imamo pod vzglavnikom. 

Če pa si pripravimo čaj iz listov le-ta pomaga pri zaprtju. S spomladanskimi poganjki si lahko pripravimo solato, ki čisti jetra. 

POZOR: Hmelja ne uporabljajte, če uporabljate kontracepcijske tabletke. Hmelj prav tako ni primeren za ljudi, ki imajo diagnosticirano depresijio, niti se ga ne priporoča med nosečnostjo. 

Če pa vas čaj iz hmelja ni pretirano navdušil pa naj prestavim še FONTANO PIVA v Žalcu, katero sva s fantom obiskala prejšnji vikend. Jaz sem jo obiskala prvič in bila nad njo navdušena. Fontana piva je bila narejena v lanskem letu in je bila rekordno obiskana. Kaj je na njej tako posebnega? Fontana je postavljena v središče hmeljarske dediščine v Žalec na prostem. Za 8€ lahko poskusiš 6 različnih piv, za domov pa dobiš kozarec za spomin. Spodaj na kozarcu je čip, ki ga postaviš na točilni pult in ti natoči 1dcl piva. Naj povem, da nisem velika ljubiteljica piva ampak tole je must go. Tako aromatičnih piv še nisem pila (medeno pivo, idr.). Zraven pa si lahko pogledaš table, na katerih so opisana vsa trenutna piva in celotna zgodovina obiranja hmelja. Čin, čin! :)



Vir:
http://mojpogled.com/hmelj-in-njegovi-zdravilni-ucinki/
https://www.bodieko.si/hmelj
http://www.turizem-zalec.si/sl/imenik/1225/fontana-piv-zeleno-zlato
SLIKE: Internet

Ni komentarjev:

Objavite komentar