torek, 25. april 2017

Stolp ljubezni Žusem

S tole objavo kar malo preveč zamujam ampak saj veste, kaj pravijo: Bolje pozno kot nikoli. Na stolp ljubezni sem si že lep čas želela. Lahko rečem, da sem sanjala o njem skoraj dve leti. Pa tako blizu kot je, pa toliko planiranja :) S fantom sva se odločila za izlet na nedeljo kakšen mesec nazaj. Nedelja ni bila pretirano sončna, v bistvu je bilo jutro precej hladno ampak nisva oklevala. 

 Na Stolp ljubezni je več poti- od čisto enostavnih, kjer se lahko skoraj pripelješ do vrha, pa do malo bolj zahtevnih. Za nedeljski vzpon po kosilu sva se odločila za malo daljši sprehod in sicer z začetkom poti pri Turistični kmetiji Žurej. Tam sva pustila avto in se podala v hrib- na tabli je bila označena pot za uro in 40min. Začela sva hoditi po gozdni poti in kmalu prišla do ti. Kurčevega brega. Malo sva se nasmejala in se povzpela v hrib- no na vrhu nama je bilo jasno zakaj takšno ime, saj človek tukaj prvič zašvica. Pot je bila lepo shojena in v nekaj delih tudi vzporedna z vozno potjo vse do najinega odcepa za bolj strmo oz. zahtevno pot. 




Moram povedati, da se bojim višine. In ko sva ubrala bolj stmo pot se mi ni niti malo sanjalo, da bodo na njej tudi klini. Sprva je bila pot speljana v hrib kar strmo potem pa sva se spopadla s prvimi klini. Ok, to sem še nekako prebrodila. Ko pa sva se povzpela malo višje gor čisto nad peskokop in obstala pred skalo s klini pa sem dobila malo potne roke. Če vprašate mojega fanta ta del ni bil nič posebnega hehe. Nad tem delom pa je sledilo presenečenje, saj sva prispela že na vrh hriba- do Stolpa ljubezni. Žal naju je vreme malo zafrknilo, saj ni bilo preveč lepo; tako je bil tudi najin razgled dokaj skop. V lepem vremenu pa naj bi bil razgled vse do Triglava. 





V dolino seveda nisva šla po isti poti. Pri stolpu sva zavila desno v dolino in prišla do čudovitega gradu Žusem. Od gradu so ostale samo razvaline, ki so meni še posebej pri srcu. Pot sva nadaljevala do avta in potem z njim do kraja Žamerk. V Žamerku se začenja Grajska učna pot, ki je zraven kapelice lepo označena. Če ne druga se morate ustaviti prav zaradi same kapelice, ki je prekrasna. 



Sam pohod od turistične kmetije Žurej do Stolpa ljubezni traja nekje uro in 10 min, tako da priporočam kot lep družinski izlet po kosilu ali pa za prihajajoči praznik dela.


Ni komentarjev:

Objavite komentar