ponedeljek, 21. november 2016

75 načinov uporabe sode bikarbone

Sodo bikarbono sem malo bolj začela uporabljati kakšna 3 leta nazaj za izdelavo kopalnih kroglic. Pa vsake toliko časa za poliranje zob in v kuhinji za peko. Ko se čedalje bolj vračam nazaj k naravi pa vidim, da jo lahko uporabljamo kjerkoli- v kuhinji, za čiščenje, za osebno higieno idr. Verjamem, da za večino njenih uporabnosti veste; pa vseeno. Večkrat slišimo boljše je :)

Na kratko nekaj osnovnih lastnosti sode bikarbone. Kemijsko ime zanjo je natrijev hidrogenkarbonat. Je sol, tvorjena iz natrija in hidrogenkarbonata. Ker nastane v reakciji nevtralizacije iz natrijevega hidroksida, ki je močna baza, in šibke ogljikove kisline, izkazuje bazičen pH (okoli 9) in zato reagira s kislinami zelo burno; pri tem nastane sol, ogljikov dioksid in voda.

UPORABA SODE BIKARBONE


....priprava hrane...

1. Za temeljito pranje sadja in zelenjave- odstranjuje umazanijo, ostanke zemlje, voska, parazitov in ostankov pesticidov s površine sadja.
2. Glavna sestavina pecilnega praška. Uporaba sode bikarbone za te namene je posledica dejstva, da se soda pri segrevanju nad 70 stopinj ali ob stiku s kislimi snovmi (kot je jogurt) razgradi, pri čemer se sprošča plin ogljikov dioksid. Prav zaradi tega se lahko soda uporabi tudi pri pripravi palačink, v zmesi za pripravo omlet, v pire krompirju ali v zmesi za čevapčiče. Soda bikarbona pospešuje vzhajanje testa, a ne zamenjuje kvasa.
3. Proti kislosti omak, marmelad, džemov in kompotov. Presežek kislosti pri doma kuhani marmeladi lahko nevtraliziramo z dodatkom sode bikarbone na koncu kuhanja. Prav tako paradižnikova in druge omake, ki so proti koncu kuhanja kiselkaste.
4. Čas kuhanja sveže zelenjave se skrajša za 20 do 30% ob dodatku ščepca sode bikarbone. Kuhana zelenjava bo ohranila več barve in hranilnih snovi. Kuhanje stročnic se bo skrajšalo za polovico, medtem ko bo meso veliko bolj mehko, če ga boste kuhali v vodi, kateri boste dodali sodo bikarbono.
5. Za pripravo osvežilnih pijač, kjer z dodatkom sode nevtraliziramo pretirano kisel okus (sadni sok, limonada,...)
6. V kuhinji imamo pripravljeno sodo bikarbono v primeru vžiga maščobe na kuhalni plošči- soda bikarbona zatre požar. Sodo bikarbono lahko uporabimo za različna gašenja manjših začetnih požarov.



....čiščenje....

7. Čistilno sredstvo za kuhinjski pribor, pomivalno korito ter vse kuhinjske površine (čisti, razmaščuje, preprečuje nastanek vodnega kamna in neprijetnih vonjav). Zmešamo 3 dele sode bikarbone z enim delom vode, nanesemo na kuhinjsko gobico in nanesemo na površino, ki jo želimo očisititi.
8. Umivanje rok (uporabljamo kot običajno milo; ne draži kože)
9. Pri neprijetnem vonju pomivalnega stroja poskrbi zanje
10. Izboljša delovanje pomivalnega in pralnega stroja
11. Čiščenje zasušenih ostankov hrane v mešalnikih, mlinčkih, kuhinjskih robotih. V napravo damo kozarec tople vode z dvema žlicama sode bikarbone in jo zaženemo.
12. Neprijetne vonjave hladilnika in skrinje- soda nevtralizira vonj
13. Čiščenje notranjosti hladilnika ali trdovratnih madežev
14. Čiščenje in nevtraliziranje kuhinjske in mikrovalovne pečice
15. Odstranjevanje ostankov hrane, tudi tistih najbolj trdovratnih (zažganih), z loncev in ponev
16. Dodatek tekočemu detergentu- poveča moč delovanja detergenta, poveča učinkovitost odstranjevanja vonjav iz posod, pribora, desk za rezanje, kuhalnic,...
17. Za bolj bleščeče kozarce in drugo steklovino
18.  Odstranjevanje neprijetnega vonja česna, čebule, rib iz rok
19. Odstranjevanje temnih oblog na čajnikih



....perilo....

20. Pri vsakem pranju dodajte navadnemu prašku 1 žlico sode bikarbone. To bo preprečilo nastanek vodnega kamna in podaljšalo življenjsko dobo pralnega stroja.
21. Posebna previdnost pa naj bo pri pranju volne in svile, saj sta le-ti občutljivi na bazične snovi.
22. Nevtraliziranje in odstranjevanje neprijetnih vonjav oblačil
23. Učinkovito sredstvo za odstranjevanje madežev z oblačil. Svež madež zmočimo z vodo, posujemo s sodo bikarbono, pustimo učinkovati vsaj eno uro in nadaljujemo s pranjem. Posušen madež pa zmočimo z vodo in ga premažemo z zmesjo vode in sode bikarobne. Pustimo, da se zmes posuši in jo zdrgnemo stran. Pred čiščenjem pa vseeno svetujejo, da trpežnost barv preverimo na majhni, skriti površini oblačila.
24. Za odstranjevanje vonjav iz športne obutve in nogavic.
25. Pri odstranjevanju vonjav, ki jih puščajo lulanje in bruhanje dojenčkov, ostanki hrane na tkaninah.


.....osebna higiena....

26. Sproščujoča kopel; po kopeli s sodo bikarbono bo koža mehka, vi pa sproščeni
27. Pri trdi koži na stopalih; pripravite iz treh delov sode in enega dela vode, dobro zdrgnite in sperite. Odmrle celice bodo odstranjene, koža pa mehka.
28. Pri neprijetnih vonjavah nog- naprašimo noge s sodo bikarbono
29. Pri glivicah na nogah- potresite 4 žlice sode bikarbone v majhno posodo, katero napolnite z vročo vodo, da doseže višino gležnjev. Dodajte 1dcl kisa in ščepec soli. Namakajte in masirajte 10-15 minut najmanj 4 dni zapored.
30. Čiščenje zob; za bolj bele zobe in kot zaščita pred zobno gnilobo.
31. Ustna vodica za svež zadah.
32. Čiščenje zobnih ščetk in protez
33. Raztopina sode bikarbone v vodi poskrbi za odstranjevanje sledi umazanije na rokah in za mehčanje kože rok in obnohtne kožice.
34. Inhaliranje pri prehladu. 2 žlici sode bikarbone dodamo loncu vrele vode in inhaliramo 10 minut
35. Idealna je tudi za parno kopel za obraz za čiščenje kože, odpiranje por, pospešuje mikrocikrkulacijo,...
36. Piling telesa; za razliko od drugih domačih receptov je ta še posebno nežen in se ga lahko enkrat tedensko nanese tudi na obraz
37. V primeru aken in mastne kože soda bikarbona odstranjuje kožne celice, preden zamašijo pore. Zniža kislost povrhnjice, koža pa je po njeni uporabi bolj mehka in sijoča. Zmešajte sodo bikarbono z blagim milom za obraz in jo s krožnimi gibi nanesite na obraz. Soda bikarbona v pasti ima občutek alkaliziranja, ki ubija bakterije v aknah.
38.  Za izdelavo šumečih kroglic. Recept, po katerem jih delam sama na povezavi tukaj.
39. Kopel iz sode bikarbone pri sončnih opeklinah- takšna kopel občutno zmanjša bolečine.
40. Pri alergičnih reakcijah pikov žuželk: v debelejšem sloju nanesemo pasto iz sode bikarbone in malo vode- pasta veže na sebe strupe, medtem, ko se le-ta suši.
41. 1x tedensko pri umivanju las za mehke in čiste lase
42. za čiščenje glavnikov, krtač, lasnic in sponk za lase
43. Kot deodorant- lahko uporabimo direktno na koži pazduh in odvečen prah obrišemo ali pa razredčimo z malo vode in namažemo pazduhe.


......za zdravje.....


44.  Soda bikarbona je bila v preteklosti glavno sredstvo za nevtralizacijo želodčne kisline

45. Žlička sode bikarbone raztopljene v vodi na dan za razkisanje telesa. Ne pijte jo med obroki oziroma eno uro po obroku, saj želodec med prebavo potrebuje določeno kislost. 
46. Soda bikarbona naj bi zdravila tudi raka
47. V primeru ošpic se priporoča kopel s sodo, saj umirja kožo.
48. Zgago zmanjšamo s pitjem pol žličke sode v kozarcu vode




......dom.....

49. Za povrnitev sijaja kristalnim kozarcem
50. Za čiščenje keramične in porcelanaste posode
51. Nevtraliziranje prostorov, ki so nekaj časa zaprti
52. Neprijetnim vonjavam iz odtokov se izognemo s posutjem sode v odtok. Pustimo, brez da splaknjujemo, 
53. Za nevtraliziranje vonja v zaprtih omarah, košu za perilo ali smeti, omare za čevlje...
54. Za osvežitev in odišavljenje preprog in sedežnih garnitur. Sodo bikarbono posujemo po preprogi ali sedežni garnituri, pustimo nekaj časa učinkovati, nato pa posesajte s sesalcem ali iztepite.
55. Zmanjšanje vonja po cigaretnem dimu iz pepelnika. Na dno pepelnika vsujemo 1 žlico sode bikarbone; tako se bodo vonjave vpijale in tlenje ponehalo. 
56. Soda bikarbona zavira število prašnih pršic. Raziskave so pokazale, da posutje sode bikarbone po preprogi po eni uri delovanja zmanjša vsebnost prašnih pršic za 79%, po dveh urah pa so bile prašne pršice praktično povsem odstranjene. 
57. Za čiščenje pralnih površin. Odstranimo lahko tudi različne madeže iz njih. 
58. Za pripravo mačjega stranišča, za čiščenje ležišča hišnega ljubljenčka, za odstranjevanje vonjav iz preproge zaradi mačk
59. Učinkovita pri preprečevanju nastajanja plesni in glivic v kopalnici.


.....prosti čas....

60. Čiščenje termovk, ki se navežejo vonja
61. Čiščenje novih plastičnih posod, ki imajo vonj po novi plastiki
62. Pri umivanju psa in mačk- kožuh bo tako sijoč in mehak, vonj bo nevtraliziran
63. Umazanijo na stolih in plastični mizi odstranite z mešanico tople vode in sode bikarbone, zdrgnite umazane površine z gobo ali krpo ter sperite
64. Ob koncu poletja, preden pospravite vrtno pohištvo jih posujte s sodo bikarbono; tako boste preko zime zaščitili pred vlago in plesnijo.
65. Ostanke hrane in masti s plošč in rešetk boste najlažje odstranili, če jih boste zdrgnili z gobico in sodo bikarbono
66. Čiščenje cvetličnih lončkov
- za odstranjevanje umazanije z listov rastlin (mehko gobico namočimo v raztopino sode bikarbone)
67. Za odstranjevanje parazitov z rastlin zmešamo 1 žličko sode bikarbone in 3 žlice olivnega olja. 2 žlici te mešanice zmešamo s skodelico vode, napolnimo razpršilec in razpršimo po rastlini, pri čemer se izogibamo direktnemu nanosu na cvetlice. Postopek ponovite vsakih 20 dni.
68. Škropivo iz sode bikarbone za vse rastline- škropimo ob večerih in po dežju. Pripravimo ga iz 5l vode, 1 jušne žlice sode bikarone, 2 žlici olivnega olja,  2 žlici tekočega mila. 
69. Za podaljšanje življenske dobe rezanega cvetja dodajte ščepec sode bikarbone v vazo z vodo.
70. Soda bikarbona je odlična za odstranjevanje vonja po cigaretah iz avtomobila.
71. Za odstranjevanje trdovratnih madežev s karoserije ali vetrobranskega stekla.
72. Za čiščenje smole iz avtomobila
73. Za čiščenje šotora in spalnih vreč pri zatohlosti in plesni.
74. preprečevanje zarosenih šip v avtomobilu- steklo obrišemo iz zunanje in notranje strani s sodo bikarbono natroseno na mokri krpi
75. Za preprečitev nabiranja dežnih kapljic na avtomobilu- kot v zgornji  točki obrišemo s krpo na kateri je soda bikarbona

Vir: http://www.soda-bikarbona.si/
http://www.sodabikarbona.si/
http://vsi-zdravi.org/pomembna-hranila-2/soda-bikarbona/842-59-naaeinov-uporabe-sode-bikarbone.html
https://sl.wikipedia.org/wiki/Natrijev_hidrogenkarbonat

Ni komentarjev:

Objavite komentar