ponedeljek, 6. junij 2016

Kamilica

Gremo nabrat gomilce! In tako smo vsako leto šle s staro mamo nabrat kamilice. Mislim, da ji je bilo najbolj važno od vseh zelišč, da so pri hiši domače kamilice. Letos je ponovno prišel ta čas, saj že razkošno cvetijo. Žal pa tole vreme nikakor ni primerno za obiranje in sem kar malo žalostna, ko jih lahko samo gledam, kako jih zaliva dež. No, še dobro, da cvetijo vse od maja do septembra :)

NEMŠKA KAMILICA (Chamomilla recutita)

Poznamo več vrst kamilic; rimska, prava ali nemška in maroška kamilica.  
Nemška kamilica je enoletna rastlina, ki ima v zemlji kratko z mnogimi vlakni poraslo korenino. Iz nje požene do 50cm visoko, golo in močno vejnato steblo. To nosi dvakrat do trikrat pernato deljene liste z ozkimi, skoraj nitastimi roglji. Na koncu vej so pecljata koškasta socvetja, ki so sestavljena iz podvihanih belih jezičkastih in rumenih cevastih cvetov. Cvetni koški se ponoči in ob dežju ter po oploditvi povesijo. Cveti od maja do septembra in ima značilen, dišaven, prijeten vonj, okus pa je malce grenak. Raste po njivah, vrtovih, ob poteh in na pusti in peščeni zemlji od nižin do višav. 


UPORABA

Nabiramo samo cvetne koške, za pripravo kopeli pa lahko uporabimo tudi cvetne popke, nežne listke ter zgornje mehke dele stebla. 


Poleti nabiramo  cvetne glavice ob suhem in toplem vremenu in jih sušimo tako, da jih na tanko razpostremo na zračnem in toplem kraju. Pri tem morajo ohraniti lepo rumeno barvo in značilen vonj. Rade vsrkavajo vlago in potem rade plesnijo, zato jih shranjujemo v dobro zaprte posode. Pazimo tudi, da se jih čim manj dotikamo, saj tako izgubljajo svoj zdravilni učinek in potemnijo. 

Za pripravo čaja vzamemo zvrhano jedilno žlico kamiličnih cvetov in poparimo s pol litra vrele vode, takoj pokrijemo in pustimo 10 minut, da se tekočina nekoliko ohladi. Nato precedimo in pijemo 3 do 4 skodelice. Kamilic nikoli ne kuhamo, ker bi pri tem izhlapelo eterično olje in bi bil tako pripravljen čaj brez vrednosti. 

Močnejši kamilični čaj uporabljamo za izpiranje ustne votline pri vnetju žrela in mandljev, zobobolu, aftah,... Prav tako tudi za obkladke pri ranah, ki se slabo celijo, ter za umivanje las, ki se s tem okrepijo in postanejo svetlejši. 

Kamilična kopel odpravlja bolečine in krče in je poživljajoča in krepilna obenem. Približno pol kg kamilic zavremo v 5 litrov vode, pustimo pokrito stati 10 minut in nato precejen zavretek dolijemo kopeli. 

V kozmetiki je znana kamilica po tem, da prežene neprijetne vonjave in smrad torej dezodorira. Kamilično olje je primerno za masažo dojenčkov in pri razpokani koži na rokah in obrazu. Kamilica se prav tako uporablja v pripravkih za pomiritev občutljive kože. 

Kamilični čaj lahko uporabimo tudi v kuhinji. Poleti, ko surovo meso kar hitro dobi zadah po gnitju, ga je treba oplahniti pod vodo nato pa še s hladnim kamiličnim čajem. Isto naredimo tudi s posodo, krpami in ostalimi stvarmi in sicer tako, da jih najprej umijemo in nato oplaknemo s kamiličnim čajem. 



ZDRAVILNE UČINKOVINE

Prava kamilica vsebuje eterično olje, flavonoide, sluzi, polisaharide, kumarinske spojine, holin, karotine, organske kisline,...

Znano je kamilično olje, ki je glavna zdravilna snov nemške kamilice; sveže je temno modro. To barvo mu daje znana snov azulen. Čim več je v rastlini olja in s tem azulena, tem uspešneje kamilica preprečuje vnetja. Eterično olje rimske kamilice pa je rumene barve in ima zelo sladkast in intenziven vonj. 

Vse snovi delujejo kompleksno. Zavirajo in preprečujejo vnetja, pomirjajo krče in odpravljajo živčno napetost, celijo rane in spodbujajo imunski sistem. Kamilični čaj pomaga pri živčni razdraženosti, krčih, bolečinah in vnetjih v želodcu, črevesju in na rodilih. Ker polisaharidi spodbujajo imunski sistem, čaj pomaga pri prehladnih in gripoznih obolenjih, raznih vnetjih notranjih organov. Pomirja krče v trebuhu pri dojenčkih, spodbuja izločanje mleka pri doječih materah, odpravlja neprijetne vetrove in spodbuja potenje. Prav tako pomirja bolečine v ledvicah in sečnem mehurju, pri vnetih jetrih in vranici ter trebušni slinavki.Pri razjedah v želodcu in na dvanajsterniku moramo piti kamilični čaj večkrat na dan po požirkih. Pri vnetemu želodcu si lahko pomagamo s čistim kamiličnim čajem. Popijemo četrt litra čaja in ležimo na trebuhu. Čez 10min se obrnemo na bok, nato na hrbet in končno na drugi bok. S tem dosežemo, da kamilični čaj oblije ves želodec. 



Da še enkrat povzamemo se kamilica uporablja:
- zmanjšujejo stres in sproščajo
- preprečuje vnetja
- lajša nespečnost
- pomiri prebavila
- naravni antibiotik
- pomirja želodec pri slabostih in črevesnih težavah
- pri vnetem grlu in pri zobobolu
- pospešuje celjenje ran in jih razkužuje
- pri menstrualnih krčih
- zniža krvni sladkor

OPOZORILO:
Ker vsebuje kamilica kumarin je potrebna previdnost pri jemanju zdravil za redčenje krvi. Uporaba kamiličnega eteričnega olja ni priporočljiva za nosečnice, saj spodbuja krčenje maternice. Čezmerno pitje med nosečnostjo in dojenjem ni priporočljivo. Poparek kamilice naj se ne uporablja pri vnetju oči. Vsakodnevno pitje kamiličnega čaja lahko povzroči nervozo. 

Vir: Kuharske bukve: zdravilna zelišča, čaji in čajne mešanice
Richard Willford; Zdravilne rastline in njih uporaba

http://www.zdravilnerastline.si/rastline-s-z/11-prava-kamilica-matricaria-chamomilla.html


                                           Vesna

Ni komentarjev:

Objavite komentar