torek, 5. april 2016

Jabolčni štrudl

Le kdo ne mara štrudla? No jaz ne vem, če poznam koga :D Štrudl je res ena izmed enostavnejših sladic. Lahko se znajdemo in testo kupimo, če pa imamo malo več časa pa ga naredimo doma. Štrudl lahko naredimo na tisoč in en način s poljubnimi nadevi. Zame je številka ena še vedno z jabolki.


 Testo za štrudl je vlečeno in ga naredimo po naslednjem receptu:
- 500g gladke moke
- 1 žlica olja
- 350ml mlačne vode
- 1 žlička soli

V moko naredimo jamico in ji dodamo vse ostale sestavine. Mesimo toliko časa, da postane testo lepo voljno in da se od posode in prstov lepi (najmanj 5 minut). Posodo namažemo z oljem, vanjo položimo testo in ga pokrijemo s posodo (da ne dobi testo skorje) za približno pol ure. 


Medtem pripravimo poljubno maso. Jaz sem naredila mojo najljubšo- z jabolki. 

Za maso sem uporabila:
- 1/2kg skute 
- 5 jabolk
- 60g sladkorja
- pest rozin
-2 vanilij sladkorja
- mala žlička cimeta



Jabolka olupimo, jih naribamo ter dodamo še ostale sestavine (če imamo domača jabolka jih lahko naribamo tudi z olupkom). Na pomokanem prtu razvlečemo testo; sprva z valjarjem, nato še malo z rokami (paziti moramo, da ne naredimo luknje). Testo mora biti čimbolj tanko razvaljano, da se vidi skozi. Na eno polovico damo maso, drugo polovico pa namažemo z maslom. Previdno zvijemo skupaj, razrežemo na takšno dolžino, da bodo šli posamezni zvitki v pekač in jih še zgoraj premažemo z maslom. Pazimo seveda tudi na robove, da jih karseda dobro zapremo z vilico. Pečemo na 200 stopinjah okoli 30 minut oziroma toliko časa, da se testo zgoraj in na straneh lepo zapeče.

Na koncu ga posujemo s sladkorjem v prahu in še toplega serviramo. Kasneje ga lahko serviramo seveda tudi hladnega ali pa ga pogrejemo v mikrovalovni pečici. Jaz obožujem toplega in ga pojem že takoj pečenega najmanj 2 kosa. :) Pa dober tek.
                                                                             
                                             Vesna


Ni komentarjev:

Objavite komentar