četrtek, 7. april 2016

Bela omela

Belo omelo ni težko zgrešiti. Zdaj, ko še drevesa ne cvetijo je treba samo pogledati po drevesih in to je to. Zeleni grmički, ki rastejo na drevesih so prav to o čemer bo danes tekla beseda: bela omela. Zdaj je pravi čas, da naberete liste, saj jih lahko koristimo za različne tegobe.
VISCUM ALBUM (bela omela)

Bela omela je ena izmed najzanimivejših zdravilnih rastlin, saj ne raste iz tal ampak se naseli in živi na različnih drevesih in je polzajedalka. Je majhen, okrogel grm, usnjasti listi in lubje stebla pa imajo značilno rumeno- zeleno barvo. Je dvodomna rastlina, kar pomeni, da se na enem grmičku samo moški ali samo ženski plodovi. Za razmnoževanje skrbijo ptiči, ki prenašajo seme s pomočjo kljunov (seme drugače ne jedo). 



Cveti marca in aprila, ko poženejo drobni, skoraj neopazni zelenkasti cvetovi, ki jih je po več skupaj v razpotju vejic. Od septembra do novembra zorijo jagodasti plodovi, ki so belkasto prosojni. Vsebujejo gumijasto, lepljivo sluz, v sredini katere je seme.

Najdemo jo tako na iglavcih kot na listavcih. Všeč so ji predvsem drevesa z mehkejšim lesom. Najpogostejši gostitelji so jablana, hruška, sliva, topol, jelka, smreka, bor, lipa, brest, leska in vinska trta. Če jo boste nabirali je bolje, da jo naberete na listavcu kot iglavcu. Nikoli je ne nabirajte na hrastu ali orehu, saj slednja vsebuje prevelike količine tanina in njeno uživanje ni priporočljivo. 




ZDRAVILNE UČINKOVINE

Belo omelo uporabljamo za:
- uravnavanje krvnega tlaka,
- urejanje prebave (predvsem kronično zaprtje)
- proti poapnenju žil in starostnim okvaram
- proti izčrpanosti
- posledica urejenega krvnega obtoka so ureditev navalov krvi v glavo, omotica, glavobol, šumenje v ušesih, redno mesečno perilo, omiljenje hudih bolečin v maternici.
- zdravilo za živce

UPORABA

Nabiramo samo liste in vejice in sicer od oktobra do srede decembra ter od marca do aprila. 
  
Plodovom in cvetovom se izogibamo saj so v večji količini STRUPENI!

Ko rastlino naberemo najprej odstranimo vse plodove in cvetove. Nato ločimo stebla od listov, saj se oba različno dolgo sušita. Posušene dele shranimo v steklenem kozarcu in damo v temen prostor. 

Čaj iz bele omele se ne kuha. Liste namočimo v hladno vodo in tako pustimo namakati čez noč- 10-12ur. Uporabljajo se posušeni deli.

Lahko si naredimo tudi kopel iz listov in jagod, ki jo uporabljamo za krčne žile, ozebline in golenske razjede.

Bodite pozorni pri uporabi bele omele, saj je lahko strupena. Strupene so predvsem jagode, ki povzročajo želodčne težave. Zaužiti moramo vedno sveže pripravljen čaj. V nasprotnem primeru vpliva strupeno; tudi če je narobe pripravljen. V času nosečnosti in dojenja se ne uporabljajo pripravki iz bele omele. Osebe, ki imajo zelo zvišan krvni pritisk, se naj pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.


Richard Willford: Zdravilne rastline in njih uporaba

Ni komentarjev:

Objavite komentar