torek, 2. februar 2016

Snow castles of King Matjaž (snežni gradovi kralja Matjaža)

Ta vikend je potekala v Črni na Koroškem prireditev gradnje sneženih gradov- GRADOVI KRALJA MATJAŽA. Že 24. leto zapored je glavni cilj, da se iz snega naredijo snežne skulpture, ki so tematsko obarvane z legendo kraljem Matjažem, ki spi v votlini pod Peco in se bo prebudil, ko se bo njegova brada ovila devetkrat okoli mize. S fantom sva se te prireditve udeležila že drugič. Nekaj let nazaj sva šla na nedeljo, letos pa sva se odločila, da greva na soboto, da vidimo, kako skupine gradijo skulpture. 


 Letos organizatorjem vreme ni bilo kaj prida naklonjeno. Sobota je potekala v znamenju hudega vetra. Snega pod Peco ni bilo, tako da so poskrbeli za umetnega. Graditelji pravijo, da je bila gradnja letos še posebej težka. V nedeljo pa so morali na žalost prireditev prekiniti. Če odštejem veter je bilo vseeno zelo zanimivo. Pa še obisk je bil dober. Ideje graditeljev ne poznajo meja. Na Koroško smo se odpravili skupaj s sestrino družino in to je bilo nekaj za moja nečaka. Plezanju, kepanju in skakanju ni bilo konca. Pa še nekaj o prevozu iz Črne do prizorišča. Nekaj let nazaj, ko sva bila s fantom, je bilo res veliko snega, tako, da sva šla iz Črne z organiziranim prevozom. Letos pa smo šli celo pot kar z avtom. Cesta do prizorišča je reeees zelo ozka in je potrebno kar nekaj previdnosti, tako da drugič gremo vseeno rajše s kombijem. Pa še nekaj foto utrinkov:







English:

This weekend was in Črna na Koroškem event of making snow castles- SNOW CASTLES OF KING MATJAŽ. The event has already happening for 24th year and the main theme is to make snow sculptures which are themed with the legend of King Matjaž, who sleeps in a cave under the hill Peca and will wake up when his beard is wrapped nine times around the table. Me and my boyfriend went to this event for the second time. A few years ago we went on a Sunday, but this year we decided to go on a Saturday, to see how groups build sculptures.

This year the organizers had no luck with weather. Saturday was so windy. Snow under Peca was not real so they make fake snow. Builders say that this year building was extremely difficult. On Sunday, they must interrupt the event. The event was very interesting. Ideas of builders were amazing. This year we went together with my sister's family and this was something for my nephew. Climbing, snowball fights and jumping without end. And some words of ride from Črna to the event place. A few years ago, when I was with my boyfriend, it was a lot of snow, so we went from Črna with organized transport. This year we went all the way with a car. The road to the place is veeeeeeery narrow and requires a lot of caution, so next time we go I prefer the minibus. On the top you can see some of pictures from the event. 


                                           Vesna

Ni komentarjev:

Objavite komentar