sobota, 25. april 2015

Spruce buds (Smrekovi vršički)

Obožujem bio trgovine. Rada preverim novosti v njih in njihov asortiman, včasih pa najdem stvari, ki so cenovno kar drage in jih lahko brez problemov naredimo doma. Eden izmed takšnih je tudi sirup iz smrekovih vršičkov. Sirup je res enostaven za izdelavo, poleg tega pa lahko čas za nabiranje izkoristimo za prijeten sprehod v naravi.

Spomladi se prebuja narava in poleg cvetočih dreves zrastejo tudi poganjki na iglavcih. Ti poganjki oziroma vršički so svetlo zelene barve in to je tisto, kar nabiramo in ima zdravilne lastnosti.
 

 
NABIRANJE:

Paziti je treba, da se nabirajo vršički ob sončnih dneh; takrat imajo tudi največ učinkovin. Nabiramo jih s košaro in samo svetlo zelene dele. Vršički imajo veliko vrednost vitamina C, sluzi, eterična olja in terpentinovo olje.

PRIPRAVA:

Pripravimo si čist steklen kozarec, katerega lahko tesno zapremo. V kozarec izmenično dajemo plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja. Zadnja plast na vrhu naj bo sladkor. Sestavine dobro potlačimo v kozarcu. Namesto sladkorja lahko uporabite tudi med. Kozarec postavimo na sonce za en mesec oziroma toliko časa, da se sladkor stopi. Po tem času sirup precedimo in damo v temne kozarce ter postavimo v temen prostor.
 
Kozarec po enem popoldnevu na soncu
 (ker je na levi strani bilo sonce so vršički že rjavi, na desni so še zeleni)
 
Vršički po treh dneh na soncu
 
Lahko pa čas izdelave skrajšamo in naredimo sirup po drugem, krajšem postopku. Jaz ga še nisem delala, ampak glede na način priprave mora biti obstojnost ista kot z ostalimi, katere sem že delala na takšen način. Potrebujemo liter vode, 200g smrekovih vršičkov in kilogram sladkorja. Smrekove vršičke damo v vodo in na ogenj, da zavre. Ko zavre naj se kuhajo še 10 minut, dodajte sladkor in ponovno kuhajte 20 minut na zmernem ognju. Sirup prelijte v temne kozarce, dobro zaprite in postavite v temen prostor.

Takšne sirupe lahko naredimo iz vseh iglavcev samo iz tise ne, saj je strupena.
 
 
UPORABA:

Sirup iz smrekovih vršičkov uporabljamo za:
- pomirja kašelj
- razkužuje dihalne poti,
- deluje blagodejno na dihala,
- pospešuje prekrvitev sluznice dihalnih poti in jo krepi.

Sirup lahko uporabimo tudi za sladkanje čajev, za sladkanje sladic in drugače v kulinariki.

Za zunanjo uporabo uporabimo za razne kopeli; za odpiranje dihalnih poti, pospešuje krvni obtok in celjenje ran ter očisti celoten organizem.

Pri nabiranju bodite pozorni, da iz enega drevesa ne potrgate veliko vršičkov, saj tako iglavec v tem letu ne bo nič zrastel. Nabiramo iz vsakega malo in samo toliko, kot rabimo.


English:

I love bio shops. I love to check new things but sometimes a lot of things is to expensive and I can make them at home without any problems. One of those things is the spruce tip syrup. The syrup is really easy for making and you can spend  the time for harvesting for a nice walk in nature.
 
In spring the trees start to blossom and on coniferous trees start to grow sprouts.  These buds are light green and this is what we collect and has healing properties.
 
HARVESTING:

Take care to collect the buds on sunny days; at that time they have a maximum of active ingredients. Gather them with the basket and only the light green parts. The buds have a large amount of vitamin C, mucus, essential oils and turpentine oil.
 
PREPARATION:

Prepare a clean glass jar. Give in the glass alternately a layer of spruce tips and layer of sugar. The last layer on the top must be sugar. Instead of sugar you can also use honey. Place the jar in the sun for one month or until the sugar melts. After this time filter the syrup, give him in a dark glass and place it in a dark room.
 
You can shorten the making time and make syrup with shorter procedure. I haven´t done it yet but according to the method of preparation must be the same durability as the others which I have worked in this way. We need a liter of water, 200g of spruce tips and a kilogram of sugar. Place the spruce buds in the water and give on the fire to boil. When it starts to boil cook for another 10 minutes, add sugar and cook again for 20 minutes on low heat. Pour the syrup in dark glasses, close tightly and place in a dark room.
 
You can make syrups like this from all conifers only from yew not because she is toxic.
 
USAGE:

Use spruce tip syrup for:

- Soothing cough
- Disinfects the respiratory system ,
- A soothing effect on the respiratory system,
- Stimulates blood circulation of the mucous membranes of the respiratory tract and strengthens it.
 
The syrup can also be used to sweeten tea, to sweeten desserts and others.

For external use in various baths; to open the airway, stimulates blood circulation, heal wounds and cleans the entire organism.
 
Note: During the gathering don´t harvest just from one tree. Gather from each a little and only as much as you need.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar